image
10 +
Yıl Tecrübe
Dr. Öğr. Üyesi Yeşim Tarhan

HAKKIMDA

Yapı malzemeleri hakkında derin bir tecrübe ve bilgi birikimine sahip olan Dr. Yeşim Tarhan’ın çalışmaları aşağıda özetlenmiştir;

DR. ÖĞR ÜYESİ YEŞİM TARHAN

YÜKSEK LİSANS

Yüksek lisans tez çalışmasında yıkıntı atıklarından geri dönüştürülmüş agreganın betonda kullanımını ele almış, soğuk bölgelerde kritik bir husus olan donma-çözünme etkisi bakımından değerlendirmeler yapılmıştır. Atık malzemelerin değerlendirilmesiyle inşaat sektöründe sürdürülebilir malzeme kullanımını teşvik eden ilgili tez çalışması ve bilimsel makaleye aşağıdaki bağlantılardan ulaşılabilinir.

Tez çalışmasının bilimsel makaleleri için tıklayınız;

DR. ÖĞR ÜYESİ YEŞİM TARHAN

DOKTORA

Yeşim Tarhan’ın doktora tez çalışması, ülkemizde 3D baskı beton ve harç karışımları üzerine gerçekleştirilen ilk kapsamlı araştırmadır. Tarhan, donma-çözünme etkilerine dirençli 3D baskı özelliklerine sahip bir beton karışımı geliştirerek, bu karışımın baskılama yönüne dik ve paralel olarak alınan karot numuneler üzerinde 3D baskı betonların anizotropik karakterinin mühendislik özellikleri üzerindeki etkisini detaylı bir şekilde incelemiştir.

Üretilen beton karışımının belirgin özelliklerinden biri, baskılama-karıştırma sürecinin devam ettiği sürece işlenebilir kıvamını korumasıdır. Ayrıca, baskılama tamamlandığında alt tabakalarda stabilitesini sürdürerek üst tabakaları taşıyabilecek sertliğe ulaşabilen tiksotropik bir karaktere sahip olması, bu beton karışımını 3D beton yazıcıları için ideal bir mürekkep haline getirmiştir.

Tarhan’ın çalışması, 3D baskı beton teknolojisinde önemli bir adım olarak değerlendirilebilir. Geliştirilen bu özel karışım, dayanıklılığı, işlenebilirliği ve tiksotropik karakteriyle 3D baskı uygulamalarında yeni olanaklar sunmaktadır. Bu çalışma, ülkemizde inovasyon ve sürdürülebilir inşaat malzemeleri alanındaki araştırmalara önemli bir katkı sağlamaktadır.

Tez çalışmasının bilimsel makaleleri için tıklayınız;

DR. ÖĞR ÜYESİ YEŞİM TARHAN

DOKTORA SONRASI

Post-Doktora çalışmaları kapsamında 2020’de Polytecnic of Leiria Üniversitesi, Portekiz’de Profesör Helena Bartolo ile toprak esaslı 3D baskı için harç karışımları üzerinde araştırmalar yürüttü. Çalışmalarının ana motivasyonu toprak tabanlı malzemelerin 3D yazıcılarla kullanılabilir hale getirilmesi, geçmişle geleceğin inşaat teknolojisi arasında köprü kurarak sürdülebilir bir geleceği mümkün kılmak olmuştur. Bu çalışmalar çimento kullanımından ortaya çıkan ekonomik ve çevresel problemleri azaltmak için asırlardır kullanılagelen sürdürülebilir toprak tabanlı malzemelerin inşaat sektörüne yeniden kazandırılması çabalarına yenilikçi bir katkı sağlamıştır.

Dr. Yeşim Tarhan Portekizde yaptığı çalışmalarla inşaatta sürdürülebilirlik üzerine çalışmalar yürüten bilimsel topluluğun dikkatini çekmiş ve 2022 yılında avrupa birliği tarafından fonlanan RILEM TC PEM komitesine davet alarak seçilmiştir. 2022 yılında TÜBİTAK-2219 programından aldığı destekle Dr. Arnaud Perrot ile Bretagne Sud Üniversitesi, Fransa’da üç boyutlu baskılanabilir toprak, kireç ve beton karışımlar tasarlamış ve 3DP ile inşaat yönteminin takviyelendirme sorununa çözümler geliştirmek için çalışmalar yapmıştır. Sonuçların ileri bir tartışmayla ele alındığı diğer makalelerin basımları tamamlandığında buradan ulaşılabilinecektir.